Vlieg mee over Rotterdam

Digitale 3D maquette

Met Rotterdam 3D heeft Stadsbeheer een digitale, driedimensionale maquette van Rotterdam. Hierop is alles te zien: van bovengronds gebouwen, bomen en lantaarnpalen tot ondergrondse kabels, rioleringen en boomwortelvolumes. Stadsbeheerders- en ontwikkelaars kunnen deze topografische gegevens bijvoorbeeld inzetten om omgevingsplannen te visualiseren. Ook kunnen zij én bewoners makkelijker inzicht krijgen in waar bijvoorbeeld ondergrondse containers het beste kunnen staan.

Dankzij het model heeft Stadsbeheer veel informatie over de fysieke stad. Daarmee kunnen we onze doelen bereiken. Van de verdichting tot assetmanagement en van circulair tot klimaatadaptatie, 3D-informatie levert inzichten die de stad verder helpen. Zo kunnen we met het 3D-model analyses van bijvoorbeeld schaduw, geluid, zichtlijnen en zonnepotentie van daken maken.

Altijd up to date

Internationaal zijn er al veel initiatieven om steden driedimensionaal weer te geven. Ook in Rotterdam zetten we al jarenlang 3D-modellen in voor projecten in de stad. Stadsbeheer gaat met Rotterdam 3D echter verder dan dat. De gemeente heeft nu van heel Rotterdam een stadsmodel dat we actueel houden en direct kunnen gebruiken voor elk project, op elk moment, op elke plek in de stad. Die aanpak is uniek in de wereld. Waar we voorheen voor elk project een specifiek 3D-model bouwden, hebben we nu een generiek model dat altijd up-to-date is.


Daarnaast is de kaart object-georiënteerd. Dat betekent dat aan alle objecten, van bomen tot gebouwen, gegevens gekoppeld zijn. Wil je weten hoe oud een boom is? Ben je benieuwd naar het soort leidingen dat wij gebruiken? Dat is allemaal in één oogopslag te zien in de 3D-kaart.


Momenteel maken we ook een koppeling tussen het 3D-model en het Basisregister Adressen en Gebouwen, Basisregistratie Grootschalige Topografie en het beheersysteem van objecten in de buitenruimte. Het 3D-model werd tot nu toe gemaakt door bedrijven. Nu linken we onze bestaande systemen zelf aan het model. Dat is niet alleen goedkoper, maar daardoor is de kaart ook altijd actueel.


Meer informatie: Joop Polfliet, manager basisinformatie bij Stadsbeheer.