Meubels
met een verhaal

Van kleding
naar picknicktafel

Niet alleen de containers hebben een nieuw leven gekregen. Ook uniformen van medewerkers zijn hergebruikt. Stadsbeheer had 7.000 kilo aan niet meer gebruikte werkkleding liggen en heeft die geschonken aan Dutch aWEARness, een bedrijf dat van oude kleding nieuwe kleding maakt, tenzij dat niet kan. Als onbekend is uit welk materiaal kleding bestaat, tovert het bedrijf kleren om tot meubels. De stof wordt met plastic, boomhars en zand vermalen en geperst tot granulaat. Daar worden planken, balken en platen van gemaakt voor meubels. Stadsbeheer liet er banken, tafels en bloembakken van maken. Daarmee bespaarde de gemeente niet alleen op afvalverwerking, maar ook 16.520 kilo aan CO2-uitstoot.

Van container
tot fauteuil

Wat te doen met oude Rotterdamse vuilniscontainers? Dat dachten medewerkers van de gemeente Rotterdam toen afgeschreven containers dreigden te eindigen op de schroothoop. Stadsbeheer maakt zich sterk voor een circulaire economie. Het personeel heeft daarom nagedacht over hoe we zelf het goede voorbeeld kunnen geven. Arno Brans, chef constructiewerkplaats, kwam op het idee om van oude containers stoelen en plantenbakken te maken. Weten hoe? Check de video! De meubels zijn te zien op het kantoor van Stadsbeheer. "En nee, ze stinken niet, want de geur trekt niet in het materiaal", zegt Brans.

Wist je dat ...

... de gemeente Rotterdam Piekfijn kringloopwinkels beheert? Omdat we willen dat afval op den duur niet meer bestaat, stimuleren we Rotterdammers ongebruikte spullen niet weg te gooien maar naar de tweedehandswinkel te brengen. We hebben er vier in de stad.