'Onze bezems
vegen Rotterdam
schoon én leveren
een bijdrage
aan een
schonere wereld'

Johan Bunk werkt al 33 jaar bij Stadsbeheer. Als praktijkopleider bij de bedrijfsschool kwam hij met het idee om straatbezems niet alleen een langer, maar ook een tweede leven te geven. Dat is pas circulair!

Dromen van
het bezembos

Een tweede leven voor straatbezems

"In Rotterdam gebruiken we jaarlijks 18.500 bezems om de straten schoon te houden. Als ze na drie uur vegen versleten waren, werden ze verbrand. Ik vond dat dat anders moest. Omdat de gemeente Rotterdam hard werkt aan een circulaire economie, moeten we zelf het goede voorbeeld geven. Voor Stadsbeheer dacht ik na over hoe wij ons steentje kunnen bijdragen. Op sommige punten ben ik niet zo’n hoogvlieger, maar als het om bezems gaat, ben ik de expert bij uitstek. Ze noemen me niet voor niets Mr. Bezem.


We gebruiken voor onze bezems berkenrijs. Die boomsoort breekt het minst snel, zeker als we de takken natmaken. Dan gaan ze vier keer langer mee. De gemeente bespaart daarmee ruim 144.000 euro per vijf jaar. Tel uit je winst!


Naast dat de bezems langer meegaan, belanden ze niet meer in de verbrandingsoven zodra ze opgebruikt zijn. We maken er nieuwe dingen van zoals heggen of versnipperen de takken, zodat we daar wandelpaden van kunnen aanleggen. Op die manier geven we het hout terug aan de natuur.


Het berkenrijs komt nu nog uit Roemenië, maar hoe mooi zou het zijn als we de twijgen niet meer daarvandaan hoeven te halen? Onze droom is een eigen ‘bezembos’ in M4H, zodat we zelfvoorzienend zijn. Op het voormalige haventerrein in Delfshaven werken creatieve ondernemers in de circulaire maakindustrie. Er is nog braakliggend terrein waar wij een berkenbos willen planten. Planten, telen, vegen, hagen. Onze bezems vegen niet alleen Rotterdam schoon, maar leveren ook een bijdrage aan een schonere wereld."

Een plek waar de bezems nu al worden hergebruikt is Reyeroord. In deze wijk in Rotterdam-IJsselmonde is een haagje gemaakt van de takken van ‘uitgewerkte’ bezems. Dit is een mooie schuil- en broedplaats voor kleine dieren en een plek voor schimmels en zwammen. Reyeroord is dé broedplaats in Rotterdam voor initiatieven die een circulaire economie bevorderen. Stadsbeheer werkt hier samen met onder anderen bewoners en professionals om te kijken waar we heen willen in 2050. In dat jaar wil Rotterdam volledig circulair zijn. In Reyeroord beginnen we alvast, zodat we plannen kunnen uitproberen en ervan kunnen leren, zodat we een duurzamere toekomst tegemoet gaan. Meer weten?

Reyeroord:
een broedplaats
voor circulaire initiatieven