IN het smoelenboek

Joost Jansen

Beleidsadviseur bij het KIC

Joost, jij staat nog niet in het smoelenboek van onze directie. Eén van de vragen in het Smoelenboek is: ‘wat typeert jou?’ Welk antwoord kunnen we op die vraag verwachten?

Eigenlijk dat ik er niet zo goed in ben om over mezelf te praten. Ik ben liever op de achtergrond. Zo vind ik het leuk om in de kroeg te observeren en analyseren hoe iedereen zich gedraagt.

Een echte socioloog dus. Bijna gepromoveerd ook. Waarom maak je dan toch de overstap van een wetenschappelijke carrière bij de Erasmus Universiteit naar een carrière bij de gemeente?

Na meerdere jaren binnen de wetenschap wilde ik toch ook wel eens wat anders doen. Maar ook in mijn nieuwe functie kan ik mijn wetenschappelijke inzichten goed gebruiken.

Je hebt binnen de directie het stokje van Susanne van den Berge, met als waarnemer Maud van Bavel, overgenomen ten aanzien van het Wijkprofiel. Wat kunnen we daarbij van jou verwachten?

Nu wordt het wijkprofiel gepresenteerd met cijfers als ’96 voor de veiligheidsbeleving’. Ik wil uitleggen welke onderliggende factoren maken dat zo’n begrip als veiligheidsbeleving in een bepaalde wijk gedaald is van 103 naar 96. Wat betekent dat, welke aannames worden inzichtelijk? Op die manier kan het wijkprofiel ook gebruikt worden om beter te sturen op beleid.

Het wijkprofiel gaat over de verschillende wijken in Rotterdam. Welke binding heb jij met Rotterdam?

Ik woon in Rotterdam (Delfshaven), heb er gestudeerd, ben er bijna geboren (Capelle aan den IJssel is voor Joost eigenlijk Rotterdam Oost). Nadat ik als puber naar Middelburg verhuisde was ik erg blij na een paar jaar weer terug te kunnen gaan.

Je werkt nu bijna twee maanden bij de directie. Wat valt je op?

Op de universiteit gaat het alleen om feitelijke kennis. Hier speelt nog een dimensie mee, de politieke context. Dat is heel interessant, maar als wetenschapper moet ik ook leren hoe ik mij hiertoe moet verhouden. Verder valt het me op dat er zoveel verschillende functies zijn binnen de gemeente en het organogram van de directie ingewikkeld is. Gelukkig zijn de collega’s allemaal heel leuk.

Ga je voor specifieke teams werken of kunnen alle collega’s bij je terecht?

Als voormalig docent vind ik het ook heel leuk om mensen te helpen en hen mee te nemen in het wijkprofiel. Iedereen kan dus bij mij terecht! Zelf verwacht ik de eerste periode vooral veel te gaan doen voor de collega’s in de gebieden, zoals de accounthouders van het Team Wijken.