Hoe twee Rotterdamse ouders in Dordrecht aan zijn naam Aike (zwaard) zijn gekomen heeft hij zich nooit afgevraagd. Maar het is wel een coole naam natuurlijk. Bovendien ga je iemand van 2.08 meter, ook al ziet ie er vriendelijk uit, niet even afzeiken met zijn naam.

Is het leuk of vervelend om zo lang te zijn?

“Nou ja, je wordt er wel eens moe van, op vakantie willen mensen regelmatig met mij op de foto, en bij concerten krijg je vaak de vraag ‘waarom je vooraan staat’. Maar verder heb ik er geen problemen mee, het went.”

Aike is dus opgegroeid in Dordrecht.

“Ik ben sociologie en criminologie gaan studeren in Rotterdam. Na mijn studie heb ik eerst nog een aantal jaar aan de universiteit gewerkt als werkgroepdocent en als onderzoeker bij het uitvoeren van onderzoek in opdracht voor externe opdrachtgevers. Ik ben bij DV gekomen na een tip van een collega.”

Aike werkt nu bij ons kenniscentrum (KIC) waar hij collega’s helpt in het opzetten van onderzoek.

“Ik wil dat onderzoek praktisch nut heeft. Er verdwijnen al zoveel onderzoeken in een laatje. Ik wil graag dat er naast onderzoeksresultaten ook concrete aanbevelingen uitkomen waar de teams op de afdeling iets mee kunnen.”

“Bij het KIC zijn we ook bezig met ontwikkelen van verschillende tools. Bijvoorbeeld hoe breng je nu goed de veiligheidsbeleving van de Rotterdammer in beeld. Dat lukt op basis van cijfers vaak niet goed genoeg. Hoe kom je er nou achter wat het veiligheidsgevoel beïnvloedt? Dat soort vragen word ik warm van”

Warm? Word je warm van onderzoeken?

“Ik wil weten waaróm mensen doen wat ze doen. Als je dat goed kan onderzoeken kan je het foute gedrag misschien ook beter en in een eerder stadium veranderen. Dan is er minder repressie nodig.”

Al zou je denken dat iemand van zijn postuur dat niet nodig heeft, Aike is Krav Maga instructeur. Dat is een door Israëlische veiligheidsdiensten ontwikkelde zelfverdedigingssport, gericht op het zo effectief mogelijk uitschakelen van de tegenstander. Hoe druk je handig een oog in, dat soort.

‘’Ook op die manier probeer ik de veiligheidsbeleving op een andere manier positief te beïnvloeden haha.’’

Wat is je favoriete plek van Rotterdam?

"De Nieuwe Binnenweg! Ik woon daar nu ook. Groot verschil tussen dag en nacht, maar altijd dynamisch, altijd divers. Mooi om te zien hoe dat met elkaar leeft."