De vraagbaak voor iedereen

Het actiecentrum is het uitvoeringsorgaan van alle maatregelen aan acties die uit het Regionaal Operationeel Team komen. Het is de vraagbaak voor alle partners, burgers, instellingen, bedrijven m.b.t. de noodverordening. Tevens zitten wij hier namens Rotterdam en alle regio Rotterdam gemeenten. Om een beeld te geven hebben wij de afgelopen weken vermoedelijk een 300 à 400 vragen beantwoord m.b.t. de noodverordening. Elke wijziging of aanpassing levert veel nieuwe vragen en onduidelijkheden op.

Onze rol is te zorgen dat er voldoende bezetting voor het actiecentrum is, dat alle acties zijn uitgezet, dat preventief te sluiten locaties up-to-date zijn, dat het strandprotocol is uitgewerkt en in werking is gezet, dat alle vragen beantwoord worden, dat alles voor de deadline is aangeleverd enz. Tevens bereikbaar zijn op elk moment voor als er spoedzaken zijn, die niet kunnen wachten tot morgen. Wij beginnen om vaak rond 8.00 uur met de intentie om uiterlijk 17.00 uur te stoppen. Dit lukt helaas niet altijd. Wij starten de dag met het vullen van LCMS, dat is een programma waarin bij grote incidenten gerapporteerd wordt. Om 10.00 uur start het ROT. Dit ROT kunnen wij vanuit het actiecentrum zien en horen. Uit het ROT komen vaak weer acties die door het actiecentrum moeten worden opgepakt. Rond de klok van 11.00 uur komen de collega’s uit de regio gemeente. Wij verdelen dan de taken onder de collega’s en gaan met zijn allen aan de slag. Met veel acties die wij oppakken is het noodzakelijk te schakelen met Sb, actiecentrum GHOR, SGBO politie en communicatie VR-RR en hebben wij dagelijks contact met onze juristen. Als we thuis aankomen kan de wereld al weer heel anders zijn als toen we weggingen van het WPC, dit brengt altijd werk met zich mee.

“Nu doet het er echt toe.
Nu maak je het verschil.
Nu moet het gebeuren.”

Voor mensen binnen het crisisteam zijn dit de krenten uit de pap. Nu doet het er echt toe, nu maak je het verschil, nu moet het gebeuren. Wat we bij ons allen zien, is dat de hoeveelheid uren die wij maken ons weinig moeite kost, maar krijgen wij er juist energie van. Het schakelen met diverse partijen, de korte lijnen, de concrete acties en het inspringen om iets wat nu gebeurt, maakt het leuk. Wat het minder leuk maakt is het onderwerp zelf. Dit gaat gepaard met slachtoffers en helaas zien wij die in onze directe omgeving ook van dichtbij. Tevens moet je wel goed kunnen relativeren op het moment dat aan ons de uitvraag gedaan wordt om de capaciteit van begraven en cremeren in beeld te brengen voor de regio Rotterdam. Mochten er in de toekomst functies als Ambtenaar Rampenbestrijding of Algemeen Commandant Bevolkingszorg vacant komen, schroom dan niet om een van deze collega’s te benaderen. Deze functies zijn een hele leuke afwisseling op je huidige werkzaamheden, waarin je betrokken bent bij diverse interessante casussen. Soms complex en soms ook niet, van een gesprongen waterleiding tot een brand in een wooncomplex waar we 100 personen gaan ontruimen. De casus corona hadden we alleen nog maar geoefend, hier leren we nu weer veel van, wat we meenemen naar de toekomst.

Collega’s blijf gezond en hopelijk tot snel weer. Groet Paul en Ronald