… een Rotterdamse Haagse …

“Al mijn vrienden gingen studeren in Amsterdam, maar ik wilde naar Rotterdam. De rauwe, verschillende sferen, de openheid van zowel de stad als de mensen, het aanpakken, ik vind dat prachtig en voel me er heel thuis. Mijn favoriete plek is het Centraal Station, daarin komt dat alles samen.”

Esther van Dijk is alweer 7 maanden in dienst als onze plaatsvervangend directeur. Ze is geboren in Den Haag en is bewust in Rotterdam bestuurskunde gaan studeren, in een tijd dat Rotterdam nog niet zo hip en happening was.

Ze is in Rotterdam blijven hangen en woont in Schiebroek met haar man Bas. Haar twee volwassen kinderen zijn het huis al uit. Maar voor haar werk ging ze weer naar Den Haag, op verschillende ministeries.

Hoe ben je dan toch vrij plotseling bij Directie Veiligheid terechtgekomen?

Ik kende André uit diverse Haagse overleggen, in mijn toenmalige werk was de spanning er een beetje af. Ik had mijn programma op orde en 100 miljoen voor de aanpak van ondermijning verdeeld. André had net deze vacature, voor mij interessant om op lokaal niveau ervaring op te doen en ik wilde natuurlijk graag voor Rotterdam werken.

Wat vind je van DV?

Ik ben onder de indruk van de operationele kracht. DV is een mooie club mensen met en enorme kennis en daadkracht, dat zie je nu in de crisis ook heel goed naar voren komen. Iedereen krijg het vertrouwen, er ligt veel verantwoordelijkheid bij alle medewerkers.

Wat is het voornaamste verschil met werken voor het Rijk?

Bij het Ministerie wordt er meer afgestemd. Ik had niet gedacht dat besluitvorming in Rotterdam zóveel sneller zou gaan. In de eerste driehoek die ik meemaakte wilde de burgemeester trouwtoeterstoeten strenger aanpakken. Politie en OM lieten blijken dat zij nog wat haken en ogen zagen bij de uitvoering van het voorgestelde beleid. We gingen uit elkaar en ik was in de volste overtuiging dat dit een soort van eerste stap was geweest. Bleek het besluit al te zijn genomen door de burgemeester, en die haken en ogen moesten politie en OM maar wegwerken. Zoiets is ondenkbaar bij het Ministerie!

En waar sta je zelf dan, ben je meer een Haagse of een Rotterdamse hierin?

Nou de besluitvorming bij het Rijk, kan vaak echt wel wat sneller, daar kan wat Rotterdamse daadkracht bij. En hier, hm, hier gaat het af en toe te snel …

Zou je zelf burgemeester willen zijn?

Nou nee … als burgemeester moet je altijd aan staan, altijd alert zijn, je kan je werk nooit even naast je neerleggen. Ik vind het wel prettig om het af en toe los te kunnen laten.

En wat ga je dan doen?

Actief ontspannen …rennen, fietsen, het huis soppen, koken … een boek lezen vind ik ook heel fijn, maar dan moet ik in de tweede ontspanningsfase komen, daar is het weekend vaak te kort voor.

… of een Haagse Rotterdamse?

- Geschreven door Maurits Janmaat -