De impact van corona

Toen de maatregelen tegen corona van kracht gingen, ben jij een klus voor MO gaan doen. Wat was dat voor klus en waarom heb je je hiervoor opgegeven?

Winfred Schop, mijn evenknie bij MO op het gebied van Zorg en Veiligheid, had aangegeven dat hij volledig vrijgesteld was om de coronacrisis regionaal te coördineren. Door mijn achtergrond, veiligheids- en crisismanagement bij de veiligheidsregio op gebied van grootschalige geneeskundige hulpverlening, had ik aangeboden om bij te springen als dat nodig zou zijn. Op 16 maart 2020 kwam het verzoek of ik projectleider wilde worden van 1 van de geneeskundige deelprocessen 'de zorg voor thuiswonende kwetsbare oudere Rotterdammers'. De beoogde projectleider van MO was namelijk ziek geworden. De bedoeling was om te zorgen voor een goede monitoring van de zorg aan kwetsbare thuiswonende ouderen om te voorkomen dat zij het zorgsysteem zouden gaan belasten. Alles vanuit de bedoeling 'flatten the curve'.

Jij hebt een periode heel intensief samen gewerkt met collega’s van MO. Hoe verliep deze samenwerking? Heb je nog dingen geleerd van de collega’s met wie je dit project deed?

Het was ontzettend interessant om deels weer terug te zijn in mijn eigen ‘oude vakgebied’. Daarnaast zag ik hoe snel er vanuit de bestaande programmastructuur van MO rond eenzame ouderen een netwerk is geactiveerd, om zo veel mogelijk ouderen te bereiken in deze onzekere tijd en te zien of er iets extra’s nodig is. Het was bewonderenswaardig hoe snel de welzijnspartijen dit ook hebben opgepakt. En binnen 5 dagen was er een corona-hulplijn in de lucht via 14010. De les die ik wil delen, is dat je vooral in de eerste chaotische fase van de crisistijd moet bouwen op de netwerken die er al zijn en niet te veel nieuwe structuren moet gaan stapelen. Houd het simpel en vertrouw op de kracht van samenwerken en verbinden!

Van de ene op de andere dag moest je al je reguliere werkzaamheden on hold zetten en een heel ander project gaan doen. Wat betekende dit voor jou? Had je nog tijd over om je collega’s van je afdeling te spreken en je gezin te zien?

Het gekke is dat je ook heel veel energie krijgt als je in zo’n verwarrende tijd iets kan betekenen. Door mijn ervaringen met continuïteitsvraagstukken uit een vorig werkleven had ik ook al binnen onze directie wat extra taken erbij gekregen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in die eerste twee weken mijn kinderen niet goed heb kunnen begeleiden met hun huiswerk. Zij zijn al wat ouder (12 en 14 jaar) maar ik heb wel gemerkt dat de balans wel zoek was. Het normale werk als afdelingshoofd en het waarnemen voor het team risicogroepen kwam ook wel in het gedrang. Wat voor mij wel echt een steun en toeverlaat is geweest is, dat Shanti heel goed mijn mail in de gaten heeft gehouden en de spoedzaken er uit pikte! Die waardering wil ik ook zeker vandaag nog een keer uitspreken naar haar en haar collega’s!

We zijn inmiddels alweer een tijd vanuit huis aan het werken. Welke tips wil jij de collega’s meegeven om het thuiswerken en de andere corona maatregelen goed te doorstaan?

Ik moest erg wennen aan het videobellen. Best vermoeiend. Probeer wat af te wisselen als het kan. Zorg goed voor jezelf en probeer iets te vinden waardoor je ontspannen blijft! Ik kreeg video’s via de app van mijn yogadocente die ineens ook zonder lesgeven thuis belandde. Iedereen wordt wel geraakt hierdoor.

Tot slot, wat ga jij als eerst doen als de maatregelen opgeheven worden?

Ik hoop heel graag weer te kunnen knuffelen met familie en vrienden, op kraamvisite bij een vriendin en we moeten uiteraard de horeca weer een boost geven dus zeker weer een terrasje in de zon!

- Geschreven door Suzanne van Dulk -