Van griep hebben we schoon genoeg!

Al eeuwenlang strijdt de mens tegen infectieziekten. Tegen nieuwe infectieziekten, zoals het Coronavirus, maar ook tegen ‘oude’ infectieziekten die soms opnieuw uitbreken. GGD Rotterdam-Rijnmond houdt zich dagelijks bezig met het voorkomen en bestrijden van infectieziekten. Van reizigersziekten als hepatitis A, de mazelen en malaria, tot infectieziekten als tuberculose, het norovirus en griep.

“Goede hygiëne is nodig om infectieziekten als griep te voorkomen”

Marie-Christine Trompenaars
Arts Infectieziektenbestrijding

“Als arts Infectieziektenbestrijding bij de GGD Rotterdam-Rijnmond sta ik in nauw contact met huisartsen, medisch specialisten en medewerkers van laboratoria”, vertelt Marie-Christine Trompenaars. “Zij stellen ons op de hoogte van de uitbraak van infectieziekten. GGD-artsen zoals ik houden de situatie in de regio nauwlettend in de gaten en informeren bij patiënten waar hij of zij een infectieziekte heeft opgelopen. Zo proberen we tot de bron te komen en de ziekte te bestrijden.”

Griep of influenzavirus?

“Soms gaat het om reizigersziekten, opgelopen in het buitenland”, vervolgt Marie-Christine. “Maar we proberen ook grip op griep te houden, de meest bekende infectieziekte. Griep of influenza is de naam voor de ziekte veroorzaakt door het influenzavirus. Griep kenmerkt zich door hoesten, een loopneus, een zere keel en koorts. Dit ziektebeeld kan door influenza worden veroorzaakt, maar ook door andere zomer- en wintervirussen. Je weet daardoor vaak niet welk virus je klachten veroorzaakt.”

Griepprik, nuttig of niet?

“Het lastige aan virussen, en dus aan griep, is dat ze altijd zullen blijven komen en steeds in een iets andere vorm. Maar het is een misverstand dat de griepprik daarom niet zou werken. Dit kan zo lijken, doordat je na de vaccinatie nog steeds een neusverkoudheid of een ander virus op kunt lopen. Maar het influenzavaccin beschermt 80% van de jonge mensen en 50% van de ouderen tegen de complicaties van griep. Bovendien verminder je door jezelf te vaccineren de kans dat je griep aan andere personen doorgeeft. Daarom laat ik mij elk jaar tegen influenza vaccineren.”

Griep over 10 jaar

“Griep zal er dus altijd zijn. En ook compleet nieuwe virussen, zoals nu het Coronavirus, zullen de kop opsteken. Om je hier zoveel mogelijk tegen te beschermen, is het belangrijk om in ieder geval goed je handen te wassen. Hoest en nies bij voorkeur in je elleboog of in een zakdoek. Daarmee voorkom je een veelheid aan bacteriën op je handen. Houd je huis schoon en ventileer. Dus zet ramen geregeld even open. En laat je als het kan vaccineren. Zo bestrijden we samen infectieziekten en houden we de kans op verspreiding ervan zo klein mogelijk.”

Feiten & Fabels
over handen wassen

Feiten & Fabels
over handen wassen

Feit

Handen wassen helpt echt

Het griepvirus verspreidt zich door niezen en hoesten door de lucht. Het loont de moeite om een goede hoest- en nieshygiëne aan te houden. Dat handen wassen daarbij een goed middel is in de strijd tegen de griep is waar. Wetenschappers denken dat ongewassen handen goed zijn voor 80% van alle voorkomende infecties.

Fabel

Desinfecterende zeep

Door je handen te wassen verwijder je een groot deel van de micro-organismen (de transiënte flora) op je huid. Daar hoef je niet speciaal desinfecterende zeep voor te gebruiken. Elke soort zeep bindt zich aan de olieachtige stoffen op je huid. Je moet er vooral voor zorgen dat je handen goed met zeep worden ingesmeerd en dat je goede wassende bewegingen maakt met handen en vingers.

Feit

Niet aan ogen, neus en mond zitten

Allerlei micro-organismen hechten zich gemakkelijk aan de natuurlijke olieachtige stoffen van de huid op je hand en komen gemakkelijk op andere oppervlakken terecht. Met je hand raak je vaak ongemerkt je neus, mond of ogen aan of zit je aan dingen (zoals een glas of flesje) die je aan je mond zet. Zo kun je jezelf eenvoudig besmetten. Hoest en nies daarom bij voorkeur in je elleboog, zo voorkom je een veelheid aan bacteriën op je hand.

Fabel

Álles schoonmaken

De menselijke hand is voor bacteriën en virussen het ideale doorgeefluik. Je handen raken voortdurend die dingen aan waar andere mensen ook met hun handen aan zitten: deurklinken, lichtknopjes, kranen, toetsenborden, telefoons, koffiekopjes, het karretje van de supermarkt. Moet je die allemaal gaan schoonmaken? Nee. Dat is niet te doen, en je zult toch altijd dingen blijven aanraken waar organismen op zitten.

Griep.
Wat is dat eigenlijk?

Het is een lastige vraag. Wat is griep nu precies? Wij vroegen het aan winkelend publiek in het centrum van Rotterdam. Benieuwd naar de antwoorden? Bekijk het filmpje!

Tips om de kans op griep te verkleinen

100%
Gezond
Rijnmond

100%
Gezond
Rijnmond