Alles blijven horen, wees lief voor je oren!

Elk jaar lopen zo’n 22.000 Nederlanders gehoorschade op. Zonde, want goed kunnen horen is erg belangrijk. Ons gehoor draagt bij aan onze veiligheid en helpt ons elkaar te verstaan. Gehoorschade is blijvend, het voorkomen ervan is dus essentieel. GGD Rotterdam-Rijnmond maakt zich hard om gehoorschade zo vroeg mogelijk te voorkomen.

Alles blijven horen, wees lief voor je oren!

Elk jaar lopen zo’n 22.000 Nederlanders gehoorschade op. Zonde, want goed kunnen horen is erg belangrijk. Ons gehoor draagt bij aan onze veiligheid en helpt ons elkaar te verstaan. Gehoorschade is blijvend, het voorkomen ervan is dus essentieel. GGD Rotterdam-Rijnmond maakt zich hard om gehoorschade zo vroeg mogelijk te voorkomen.

Een tijdelijke piep is het eerste teken van blijvende gehoorschade

In gesprek met Imco Janssen en Jonaihra Sprock

“Jongeren beseffen vaak niet dat gehoorschade blijvend is”

Naam: Imco Janssen
Leeftijd: 30
Woonplaats: Rotterdam
Functie: Adviseur Gezondheid & Milieu

“Elke dag word ik geconfronteerd met een piep in mijn oren. Dat maakt mij verdrietig, omdat ik weet dat het niet de verhelpen is”

Naam: Jonaihra Sprock
Leeftijd: 23
Woonplaats: Rotterdam
Functie: oud-stagiair Communicatie

Imco Janssen is adviseur Gezondheid & Milieu. Hij adviseert burgers en gemeenten over allerlei milieu-onderwerpen die de gezondheid kunnen beïnvloeden. Want zowel binnen als buiten kun je met van alles in aanraking komen. Denk aan stoffen in de lucht, in het (drink)water en in de bodem, maar dus ook aan geluid. Jonaihra Sprock liep stage op de afdeling Publieke Gezondheid van GGD Rotterdam-Rijnmond en schreef haar afstudeerscriptie over gehoorschade. Ze weet helaas als geen ander dat geluid de gezondheid kan beïnvloeden. Dagelijks heeft ze te maken met de gevolgen van gehoorschade.

Gehoorschade is blijvend

“Veel mensen denken dat gehoorschade wel herstelt”, vertelt Imco Janssen. “Maar ook een tijdelijke piep, die bijvoorbeeld na een avondje stappen ontstaat, is al een teken van onherstelbare schade.” Jonaihra Sprock heeft zo’n piep: “Mijn gehoorschade heeft zich langzaam opgebouwd. Jarenlang luisterde ik via oortjes naar te harde muziek en ging ik zonder gehoorbescherming uit. Vuurwerkknallen zorgden er in 2018 voor dat ik nu een permanente piep hoor.”

Slecht slapen, minder concentratie

Jonaihra heeft dagelijks last van de gevolgen van haar gehoorschade: “Ik slaap slecht en kan mij minder goed concentreren. Het maakt me bovendien verdrietig, omdat ik weet dat het niet te verhelpen is. Het enige dat ik kan doen is de klachten onder controle houden. Dus draag ik nu gehoorbescherming als ik uitga en heb ik de geluidsbegrenzer op mijn telefoon aanstaan. Voordat ik ga slapen doe ik ademhalingsoefeningen, zodat ik beter in slaap val.”

Geen wet- of regelgeving

“Het is een groot misverstand dat muziek in horeca en uitgaansgelegenheden op een veilig volume staat”, vervolgt Imco. “Er is in Nederland helaas geen wet- of regelgeving ter bescherming van het gehoor van bezoekers. En terwijl horecaondernemers vaak denken dat harder beter is, weten wij uit onderzoek dat jongeren vaak eerder naar huis gaan als de muziek ergens te hard staat.”

Meer geluid en prikkels in de toekomst

Imco: “De gevolgen van gehoorschade zijn echt van invloed op je gezondheid. We willen zo veel mogelijk jongeren daarom behoeden voor die schade. Maar hoe krijg je jongeren zo ver dat ze gehoorbescherming dragen? Het onderzoek dat Jonaihra tijdens haar stage op onze afdeling uitvoerde, heeft ons veel inzichten gegeven. Daarmee kunnen we de komende jaren nog meer jongeren bereiken. En dat is nodig, want ik verwacht dat er in de toekomst steeds meer geluid en prikkels in onze leefomgeving zullen zijn.”

Draag gehoorbescherming

“Het is goed dat de GGD aandacht voor het probleem vraagt”, besluit Jonaihra. “Want veel jongeren hebben nauwelijks of geen kennis over dit onderwerp. Ze denken dat hun lichaam kapotte trilharen in het oor wel kan herstellen, maar dat is dus niet zo. Ik wil iedereen adviseren zuinig te zijn op zijn of haar gehoor. Je moet er tenslotte je hele leven mee doen. Dus zet muziek niet te hard en draag gehoorbescherming.”

3 tips

van Imco & Jonaihra

1. Ga veilig om met geluid en draag tijdens het uitgaan oordoppen met muziekfilter.

2. Meten is weten. Er zijn verschillende apps om geluidssterkte te meten. Vanaf 80 decibel kan al gehoorschade ontstaan.

3. Merk gehoorschade tijdig op. Doe elk jaar een gratis online hoortest.

Wat is er waar over gehoor?

Wat is er waar over gehoor?

Een piep in je oor is al een teken van gehoorschade

Waar

Een piep in je oor geeft inderdaad al aan dat er schade is veroorzaakt aan je gehoor. Soms trekt de piep weg, waardoor het lijkt alsof de schade maar tijdelijk is. De trilharen zijn echter permanent beschadigd en elke schade is een optelsom.

Als ik uit ga, staat de muziek op een volume dat veilig is voor mijn gehoor

Niet waar

Ondanks de ernst en omvang van gehoorschade, is er in Nederland geen wet- of regelgeving ter bescherming van het gehoor van bezoekers van evenementen en uitgaansgelegenheden. Dit in tegenstelling tot wat deze bezoekers vaak denken.

Gehoorschade kan niet meer herstellen

Waar

Als de trilharen in het oor eenmaal beschadigd zijn, kunnen zij zich niet meer herstellen. Gehoorschade is dus onomkeerbaar.

De gevolgen van gehoorschade vallen wel mee

Niet waar

Gehoorschade kan leiden tot concentratie- en leerproblemen, sociaal isolement en depressie. Mensen met gehoorverlies kampen ook vaker met gezondheidsklachten als vermoeidheid, stress als gevolg van moeizamere communicatie. Ook komen burn-out en depressie vaker voor.

Wanneer is geluid nog veilig?

· 8 uur luisteren naar 85 dB (in een auto)

· 2,5 uur luisteren naar 90 dB (een grasmaaier)

· 47 minuten luisteren naar 95 dB (een motor)

· 15 minuten luisteren naar 100 dB (een autotoeter of een ondergrondse trein)

· 4 minuten luisteren naar 105 dB (een mp3-speler op maximaal volume)

· 28 seconden naar 115 dB (een luid rockconcert)

· 9 seconden luisteren 120 dB (een sirene)


Bron: Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO)

Tips om jouw gehoor te beschermen

100%
Gezond
Rijnmond

100%
Gezond
Rijnmond